Czarnogórskie wina czerwone z winnicy Plantaze.


Cabernet


Cabernet

Crnogorski Cabernet

Wysokiej jakości wytrawne czerwone wino, zrobione ze sławnej odmiany winogron z zachowaniem charakterystycznych cech winogron regionu Podgoricy. Wino o treściwym smaku, przyjemnym rubinowym kolorze, z wyważoną kwaskowością, ma charakterystyczny wyraźny zapach kojarzący się z fiołkami i lasem, harmonijny pełny smak. Cabernet jest odmianą winogron, która przystosowała sie bardzo szybko do warunków kamienistej winnicy Cemovsko. Wiele słonecznych dni ze średnim dziennym nasłonecznieniem wynoszacym 8,2 godziny, odpowiednim nawodnieniem w miesiącach letnich umożliwia produkcję winogron, z których powstaje wino wysokiej, zgodnej ze standardem jakosci.

Jest rekomendowany z potrawami z czerwonego, nie zbyt tłustego miesa, z tłustymi rybami słodkowodnymi, z białym miesem jak również z serem o nieprzytłaczajacym zapachu.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 37,50 zł 

Merlot


 Merlot

Crnogorski Merlot

Czerwone wino wytrawne wysokiej jakości o intensywnie czerwonej barwie z wyraźnym winnym smakiem z różanymi akcentami. Jest treściwe oraz subtelne. Sławna francuska odmiana zachowała swoje najlepsze właściwości w winnicach Podgoricy, nabrała również subtelności i elegancji na nasłonecznionym, kamienistym terenie śródziemnomorskim oraz w klimacie kontynentalnym.

Powinno być podawane z łagodnymi potrawami z białego i czerwonego mięsa jak również z ciastami zrobionymi z dodatkiem orzechów włoskich lub maku.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 37,50 zł

Vranac


Vranac

Crnogorski Vranac 

Najwyższej klasy czerwone wino, o intensywnie czerwonym rubinowym kolorze z fiołkowymi refleksami. Smak pełny, charakterystyczny i z wyczuwalnymi taninami. To wino ma ognisty, południowy charakter z wysoką zawartością ekstraktu i alkoholu. Dobrze zbalansowane. Wytworzone z autochtonicznej winorośli uprawianej jedynie w tym obszarze Czarnogóry od wieków, w regionie Crimnica ciągnącym się od jeziora Skadar w kierunku Adriatyku, na wysokości 500 m n.p.m. Obecnie Vranac jest najistotniejszym szczepem obszaru Podgoricy, daje winogrona najwyższej jakości z bardzo harmonijnym stosunkiem cukru i kwasów. Powinien być serwowany w temperaturze 16-18 oC, jest polecany z czerwonym miesem, dziczyzną, pikantnymi potrawami i tłustymi serami. W Czarnogórze Vranac podawany jest z Njegushi – szynką typu parmeńskiego, oraz z potrawami z ryb wysokiej jakości.


pojemność: 0,75 L premium  sugerowana cena brutto 37,50 zł
pojemność: 1 L quality sugerowana cena brutto 37,50 zł
pojemność: 0,187 L sugerowana cena brutto 12,30 zł

Vranac Pro Corde


Vranac Pro Corde

Vranac Pro Corde

Czarnogórskie wytrawne wino klasy premium, kolor ciemno czerwony z filetowymi refleksami. Esencjonalne, pełne w smaku, z łagodnymi taninami i nutą owoców leśnych. Jest selekcjonowane ze szczególnie dobrych lat, w niewielkich ilościach, przechowane w ciemnościach w stałej temperaturze 15 oC, leżakowane i starzone w kadziach. Po rozlaniu do butelek starzeje się jeszcze przez rok następnie jest wprowadzone na rynek. Zaleca się żeby butelka została otwarta przynajmniej pół godziny przed rozlaniem i łagodnie przelana do karafki, wtedy można w pełni docenić najlepsze cechy tego wina.

To wino może być podawane podczas posiłku ale polecamy również serwowanie po posiłku, dobrze komponuje się z dobrymi serami lub z ciastami. Powinno być serwowane w temperaturze 17-20 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 49,90 zł
pojemność: 0,187 L sugerowana cena brutto 12,80 zł

Vranac Barrique


Vranac Barrique

Crnogorski Vranac Barrique

Vranac Barrique to czerwone wytrawne wino najwyższej jakości, koloru ciemno czerwonego z fioletowymi odcieniami, o aromacie dojrzałych malin i słodkich żurawin. Ma wyraźny aromat palonego dębu a na finiszu odrobiny karmelu i dymu. To wino leżakuje metodą barrique w beczkach zrobionych z dębu francuskiego prawie rok a potem w butelkach w ściśle kontrolowanych warunkach piwnicy Sipcanik.

Jest polecane do wszystkich typów dań z czerwonym mięsem, pikanych i tłustych, do dziczyzny, wędzonej szynki oraz do tłustych serów. Powinno być serwowane w temperaturze 18-20 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 69,80 zł

Vranac Reserve


Vranac Reserve

Reserve Vranac

Czarnogórskie wytrawne wino klasy premium, kolor ciemno czerwony z filetowymi refleksami . Esencjonalne, pełne w smaku, z łagodnymi taninami i nutą owoców leśnych. Jest selekcjonowane ze szczególnie dobrych lat, w niewielkich ilościach, przechowane w ciemnościach w stałej temperaturze 15 oC, leżakowane i starzone w kadziach. Po rozlaniu do butelek starzeje się jeszcze przez rok następnie jest wprowadzone na rynek. Zaleca się żeby butelka została otwarta przynajmniej pół godziny przed rozlaniem i łagodnie przelana do karafki, wtedy można w pełni docenić najlepsze cechy tego wina.

To wino może być podawane podczas posiłku ale polecamy też serwowanie po posiłku, dobrze komponuje się z dobrymi serami lub z ciastami. Powinno być serwowane w temperaturze 17-20 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 118,00 złcena

Premijer


Premijer

Premijer

Czerwone wino klasy premium, o pięknym ciemnym rubinowym kolorze, wybrane z najlepszych zapasów Vranacza z piwnic Plantaze. Eleganckie, utrzymywane w równowadze, z soczystym smakiem czarnej porzeczki i suszonych śliwek, z przyjemnym słodkim tonem wanilii. Starzenie rozwinęło jego złożoność i elegancję.

Polecane jest do pikantnych serów lub deserów czekoladowych. Wskazane jest przelać je do karafki pół godziny przed podaniem i serwować w temperaturze 18-20 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 304,00 zł cena

Perla Nera


Perla Nera

Perla Nera

Wino czerwone, wytrawne, o harmonijnym delikatnym smaku i z przyjemnym aromcie. Wino łatwe do picia dzięki świeżości smaku i łagodności aromatu. W regionie winnym Podgorica, w winnicy Cemovsko , ciągnącej się wzdłuż brzegu rzeki Cijevna, odmiana Negro Amaro doskonale zaadaptowała sie na kamienistych, słonecznych zboczach. Kompozycja szczepów Negro Amaro z Vranac i Syrah następnie winifikowana w surowo kontrolowanych warunkach, daje znakomite wino najwyższej jakości.

Polecone jest z wszystkimi potrawami i przystawkami rybnymi jak również z potrawami z białego mięsa. Powinno być serwowane w temperaturze 16-18 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 38,40 zł cena

Sasso Negro


Perla Nera

Sasso Negro

Czarnogórskie czerwone wino wytrawne doskonałej jakości, ciemno rubinowa barwa, zdecydowane, mocne południowe wino o złożonym zapachu i aromacie drobnych ciemnych owoców. Bukiet z charakterystycznym zapachem drewnianej beczki. Kompleksowe coroczne badania potwierdzają, że szczepy takie jak Syrah oraz Alicante Bouschet mogą z powodzeniem rozwijać się na kamienistych zboczach winnicy Cemowsko. Te dwa szczepy oraz Vranac w mniejszej ilości stanowią podstawę produkcji win doskonałej jakości. Wina te starzeją się w dębowych beczkach co dodatkowo powoduje podkreślenie ich zapachu i smaku.

Rekomendujemy podawanie ich z szynka parmeńską, daniami z czerwonego mięsa, dziczyzny oraz wszystkim ostrymi potrawami. Powinno być serwowane w temperaturze 17-20 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 43,80 zł cena

Medun


Medun

Medun

Naturalnie słodkie wino o ciemnym rubinowym kolorze. Późne zbiory wybranych gron Vranacza powodują, że naturalnie stężenie cukru w tych winogronach jest wysokie . Zrobione z nich wino jest wyjątkowo zbudowane, okrągłe o pełnym, bogatym, owocowo-kremowym posmaku z nutą czekolady na finiszu.

Polecane jest z deserami, słodkimi owocami na ciepło, kawą i czekoladą. Powinno być serwowane w temperaturze 15-18 oC.


pojemność: 0,5 L sugerowana cena brutto 64,00 zł cena

Moje vino - Crveno


Moje Vino - crveno

Moje Vino - Crveno

Półsłodkie wino o przyjemnym owocowym aromacie. Blendowane w oparciu o miejscowe odmiany winogron.

Może być serwowane jako wino stołowe do różnorodnych dań, szczególnie dobrze komponuje się z deserami owocowymi i ciastami. Powinno być serwowane w temperaturze 13-16 oC.


pojemność: 1,0 L sugerowana cena brutto 19,90 zł cena


Montenegrin Black


Montenegrin Black

Montenegrin Black SEMI-SWEET

Półsłodkie wino regionalne doskonałej jakości.

Powinno być serwowane w temperaturze 13-16 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 37,50 zł cena


Montenegrin Black


Montenegrin Black dry

Montenegrin Black DRY

Wytrawne wino regionalne doskonałej jakości.

Powinno być serwowane w temperaturze 16-18 oC.


pojemność: 0,75 L sugerowana cena brutto 37,50 zł cena