Wino i zdrowie.

Hipocrates nazywany ‘ojcem medycyny’ (460 p.n.e – 380 p.n.e) wysoko cenił lecznicze możliwości wina, nie tylko jako medykamentu na rany wojowników, sądził że białe wina maja korzystny wpływ na trawienie, poprawiają nastrój i pomagają w bezsenności oraz, ze różowe i czerwone wina są pozytywnie pobudzające. Przez dzieje, we wszystkich krajach, rożnych strefach klimatycznych dobre wino było uznawane za źródło ludzkiego zdrowia, radości i inspiracji. Wino było używane w szpitalach przeciw nieżytom żołądka, biegunce, mdłościom, zapaleniom, wyziębieniom, by pomóc rekonwalescentom, również w dzisiejszych czasach jest podstawą różnorodnych leków. Współczesna nauka udowodniła, ze zarówno same winogrona jak również jako składniki wina mogą być z powodzeniem stosowane w kardiologii, neurologii i geriatrii. Wino pomaga w leczeniu przeziębień i zapalenia oskrzeli, jest niezastąpione w diecie nisko-sodowej. Wina bogate w żelazo pomagają leczyć anemię i ci, którzy piją je regularnie mają mniejsze szanse na wystąpienie kamieni i innych schorzeń układu moczowego. Alkohol i niektóre kwasy zawarte w winie niszczą szkodliwe mikroorganizmy w tym drobnoustroje tyfusu i pałeczki czerwonki. Badania epidemiologiczne przeprowadzone na zachodzie w latach siedemdziesiątych naszego wieku pokazały znacznie niższą śmiertelność spowodowaną chorobami serca we Francji gdzie wino jest regularnie spożywane niż w innych krajach gdzie spożycie było znacznie niższe (tzw. Paradoks Francuski). Późniejsze badania wskazały, że czerwone wina zawierają antocyjany, które zapobiegają miażdżycy i zawałom serca.